luni, 18 aprilie 2016

Părinți și copii, cu drag spre grădiniță

Grădinița de copii/ Plină e de jucării/ Păpușele, ursuleți/ Călușei și tot ce vreți./ 
Dimineața-n zori de zi/ Vezi mulțimea de copii/ Venind veseli, mulțumiți,/ Pentru lucru pregătiți!

                                       

Și copilul tău poate spune : Eu merg cu drag la grădiniță! E de datoria ta să îl ajuți să înțeleagă rolul acesteia. Iată cum poți face asta:
  • Seara, înainte de culcare, pregătiți împreună bagajul pentru ziua următoare și lăsați copilul să își aleagă singur hainele.
  • Dimineața, treziți copilul înainte de vreme pentru a vă pregăti în liniște. Dacă părinții sunt în criză de timp, copilul va fi și el agitat.
  • E bine să reamintiți mereu de ce e bine să meargă la grădiniță. Folosiți un ton entuziast, care să îl facă pe copil nerăbdător să ajungă la grădiniță. 
  • O dată ce ați ajuns, spuneți-i : „Uite ce loc frumos de joacă ai. Ai văzut câți copii așteaptă să se joace cu tine? Nu-i așa că doamna educatoare este drăguță și vă învață multe lucruri noi?”.
  • Fiți hotărât și nu vă lăsați pradă temerilor. „Oare nu-i prea mic pentru grădiniță? Îi va fi bine aici? Va fi tratat cum trebuie?”. Dacă cel mic vă simte nehotărârea, nici el nu se va simți în siguranță.
  • Despărțirea de copil trebuie să fie scurtă și lipsită de dramatism. Îmbrățișați-l ca de obicei. În nici un caz nu plecați pe furiș, deoarece se va simți abandonat în momentul în care va simți că ați plecat de lângă el. 
  • Nu vă întoarceți din drum, chiar dacă începe să plânge. Educatoarea, jucăriile, ceilalți copii vor fi suficienți pentru a trece peste acest moment. 
  • Explicați-i programul zilnic (mami sa tati îl duc dimineață la grădiniță, el se va juca cu copiii, va face activități, va mânca la amiază, apoi se va odihni cu prietenii lui; când se va trezi, va mai face o activitate și părinții îl vor lua acasă). 
  • Nu monopolizați discuțiile zilnice vorbind despre grădiniță. Întrebați-l atunci când îl luați de la grădiniță cum a fost în acea zi, dacă refuză să vă povestească, nu insistatți, așteptați ocazii următoare când va lua el inițiativa să vă povestească.
  • În săptămânile de acomodare, dați-i voie să își ia obiecte familiare de acasă; jucăria sau păturica preferată îi vor oferi siguranță; treptat, copilul va renunța singur la ele.
  • Puteți începe acomodarea la grădiniță doar cu jumătate de program, iar atunci când se va împrieteni cu ceilalți copii va cere singur să nu mai fie luat acasă.
Poezioara de la început poate fi rostită în drumul spre grădiniță, pentru a ajunge cu o stare de spirit bună, iar la grădiniță copiii să se simtă (ca mititeii din poză) albinuțe, fluturași, buburuze gata de lucru!

Plăcut și util ar fi să vă faceți timp seara, înainte de culcare să repetați poezia în timp ce colorați împreună o imagine cu grădiniță și prietenii de acolo, numindu-i pe fiecare:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu