duminică, 3 aprilie 2016

MITURI LEGATE DE AUTISM

MITURI LEGATE DE AUTISM
PERSOANELE CU AUTISM NU SIMT, NU AU EMOȚII, NU ÎNȚELEG EMOȚIILE CELORLALȚI
Autismul nu face să dispară capacitatea cuiva de a simți, ci pur și simplu o face mai dificilă de comunicat. Imaginează-ți că ai fi blocat într-o cameră și nimeni nu te aude, dar tu îți dorești să vorbești cu copiii din spatele ușii și nu reușești. Cam acestea sunt și sentimentele copilului cu autism!
Persoanele cu autism au de multe ori dificultăți în înțelegerea mesajelor subtile, a limbajului corporal sau a anumitor gesturi. Din acest motiv adesea nu își dau seama când cineva este trist sau furios dacă mesajele nu sunt clare. De asemenea, nu înțeleg ironia, glumele sau sarcasmul.

PERSOANELE CU AUTISM AU RETARD MINTAL/SUNT GENII
Studiile arată că numai 5-10% din autiști au abilități de „savanți”. Este, într-adevăr, fascinant să cunoști astfel de copii, dar majoritatea copiilor autiști sunt normali, ca orice alt copil. Cu toate acestea, peste 80% dintre copiii diagnosticați cu autism au și întârziere ușoară spre severă.

CARACTERISTICILE TIPICE ALE UNEI PERSOANE CU AUTISM SUNT RARITĂȚI CARE SE REZOLVĂ CU TIMPUL DE LA SINE
Autismul este rezultatul unei condiții biologice care afectează dezvoltarea creierului intrauterin. Nimeni nu are nici o vină! Autismul este o condiție pe viață, dar cu toate acestea, copilul diagnosticat își poate îmbunătăți adaptarea și abilitățile necesare pentru o mai bună integrare socială. Din stadiul actual al cercetărilor rezultă faptul că autismul nu se vindecă.

PERSOANELE CU AUTISM NU DEVIN FUNCȚIONALE
Printr-o bună intervenție (terapeuți, strategii, plan de suport), se poate îmbunătăți enorm viața persoanei diagnosticate. În foarte multe cazuri viața persoanelor diagnosticate cu autism se îmbunătățește atât de mult, încât ies din criteriile diagnosticului inițial, dar asta nu înseamnă că autismul se vindecă. De aceea este foarte importantă diagnosticarea și intervenția timpurie!

AUTISMUL SE DATOREAZĂ PĂRINȚILOR IRESPONSABILI
În anii 50 exista o teorie (teoria mamelor-frigider), fără nici un fundament științific, conform căreia autismul avea o legătură cu părinții care nu erau iubitori cu propriul bebeluș. Teoria s-a dovedit a fi falsă! Părinții își iubesc copilul cu autism ca pe oricare altul.

AUTISMUL ESTE O TULBURARE RARĂ
În ultimii 20 de ani, numărul persoanelor diagnosticate cu autism a crescut cu 600%. În 1975 era aproximativ o persoană diagnosticată cu autism la 1500, în prezent cifrele se mișcă îngrijorător de repede, de la 1:150, chiar la 1:110 (din 110 copii, unul are autism).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu