vineri, 29 aprilie 2016

La ceas sfânt, oprim timpul să găsim credința

TIMPUL găsește VREME
OAMENII găsesc SPERANȚA
CREDINȚA își face drum spre SUFLETE

Printre ediţiile speciale Universul credinţei se numără şi transmisiunile directe din Vinerea Mare şi din Noaptea de Înviere. Astfel, vineri, 29 aprilie, de la 18.50, telespectatorii TVR 1 pot urmări, în direct de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Slujba Prohodului Domnului, oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

Iar sâmbătă, 30 aprilie, de la 23.50, TVR 1 transmite, de asemenea în direct, Slujba Deniei Învierii Domnului, tot de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Ceremonia religioasă este oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de numeroşi ierarhi şi preoţi. Jurnaliştii Corneliu Vlad Matache şi Andrei Victor Dochia au pregătit reportaje speciale pentru această transmisiune: Minunea Luminii Învierii şi Biserica Sfântului Mormânt.

În Săptămâna Mare, alături de TVR 1 puteţi vedea cele mai vizitate locuri ale Ierusalimului pe calea numită generic Ecce Via, un drum, mai înainte de toate spiritual, prin Cetatea Sfântă din zilele noastre. Vineri, de la ora 16.00, producătoarea Elena Dinu invită telespectatorii într-o scurtă plimbare prin Ierusalimul de azi, în documentarul Ecce Via. Imagini din Ţara Sfântă, Ierusalim, Sfântul Mormânt, locurile pe unde a păşit Hristos, legendele Iordanului şi întâmplări din Deşertul Iudeii... toate acestea compun filmul documentar Ecce Via, pentru a arăta că Aceasta este calea către o lume universal cunoscută şi totuşi, atât de puţin descifrată.

Imaginile filmate de realizatorii TVR vor arăta telespectatorilor Grădina Ghetsimani, Fortăreaţa Antonia, Poarta de Aur, Via Dolorosa, Scăldătoarea Vitezda, Muntele Sion, dar şi alte locuri sfinte. Toate acestea, precum şi ţarina cumpărată din cei 30 arginiţi daţi lui Iuda, devenită vremelnic cimitirul sinucigaşilor şi al străinilor.


Iepuraș coconaș, ai adus un cadouaș?

Învață copilul să se bucure de ceea ce primește!

Fie că primește un iepuraș de ciocolată, o jucărie sau o hăinuță, copilul își dorește să îi aducă ceva iepurașul de Paște. Ne adaptăm vremurilor moderne și îl lăsăm pe iepuraș să vină în vizită, dar profităm de acest moment și facem din el un prilej de învățare, competiție și bucurie.

Iată ce propun: ascundeți în toată casa 10 ouă din care 5 roșii și 5 alte culori. Explicați-i copilului că iepurașul vrea ca el să găsească toate cele 5 ouă roșii și atunci când le va găsi va primi cadoul. Nu descurajați copilul dacă găsește celelalte ouă, întrebați-l mereu ce culori au ouăle, câte ouă a găsit, câte mai are de găsit. Copilul va fi încântat de jocul de-a v-ați ascunselea cu ouăle, iar părintele va fi mulțumit că și în zi de sărbătoare a reușit să facă cu copilul culori, numere, adunări, scăderi. Iar la sfârșit, puteți împărți ouăle și ciocni în familie. Bineînțeles, copilul trebuie să se bucure și de cadoul primit pentru că a fost cuminte și ascultător, dar și inventiv și descurcăreț.

duminică, 24 aprilie 2016

Povestea lui Dumnezeu, cu Morgan Freeman: Creația


Morgan Freeman călătoreşte în diverse colțuri ale planetei ca să găsească răspuns la întrebarea: "Ce s-a întâmplat la începuturi?".

Duminică, 24 aprilie, ora 21:00 la National Geographic Channel.


Animalul de companie, la bine și la greu alături de copilul tău

Oferă-i copilului tău șansa să aibă un prieten care să nu îl dezamăgească niciodată

La cerșit ieri a venit/ Un cățel puțin rănit/ L-am iubit, l-am îndrăgit/Și tot noi l-am și hrănit. (Câinele de Hogman Ramona)

Aristotel spunea că „nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpâneşte toate bunurile lumii”. Cu alte cuvinte nimic nu te face mai fericit decât un prieten, fie el şi necuvântător. Nu degeaba oamenii care au animale în casă sunt mult mai relaxaţi şi mai fericiţi, iar copiii care cresc alături de un animal sunt mult mai responsabili şi mai atenţi la nevoile celorlalţi.


Sentimentul de prietenie se dobândeşte încă din primii ani de viaţă. Cred că aţi observat şi voi cât de uşor copiii intră în vorbă şi se împrietenesc cu ceilalţi copii la locul de joacă sau pe stradă cu străinii. Nevoia de a avea pe cineva alături de noi, de a avea pe cineva aproape nu ţine cont de vârstă, ci este o dorinţă pe care o simţim fiecare dintre noi, indiferent ce am face. Şi nu puţini sunt micuţii care cer părinţilor să îi lase să aibă un prieten-animăluţ acasă.


Studiile arată că acolo unde există o pisicuţă sau un căţel starea de sănătate a copiilor este semnificativ mai bună. Infecţiile la nivelul tractului respirator sunt cu 31% mai mici, iar la nivelul urechii sunt cu 44% mai puţine infecţii faţă de cei care trăiesc într-o casă în care nu există un animal. Explicaţia este că expunerea copiilor, mai ales în primul an de viaţă, la animale poate să stimuleze sistemul imunitar care funcţionează mult mai bine în lupta contra infecţiilor. De asemenea, este redus şi riscul apariţiei problemelor respiratorii. Iar veştile bune nu se opresc aici.

Psihologii spun că a ţine în casă un animal de companie favorizează deprinderea unor sentimente şi abilităţi care îi vor fi de ajutor micuţului să se dezvolte din punct de vedere fizic şi psihologic, mult mai uşor şi mai bine în comparaţie cu semenii săi. ”El va asimila zilnic lecții de la animalul lui pentru că, spre deosebire de jucării, animalul are reacṭii, poate să intervină în diverse situaṭii într-un mod particular”, a explicat Keren Rosner .

Dacă încă nu aţi cedat în faţa rugăminţilor insistente cu care sunteţi asaltaţi ori de câte ori când treceţi pe lângă un pet shop sau pe lângă alţi copii care au în lesă un căţel, psihologul Rosner ne vă dă câteva motive pentru care este bine să vă mai gândiţi:

1. Un animal de companie ajută la dezvoltarea socio-emoțională.

2. Impulsionează încrederea şi stima de sine prin reacṭiile directe şi imediate.

3. Implicarea în îngrijirea şi creşterea unui anumal îi va oferi copilului încredere şi îl va încuraja, îi va confirma că face un lucru bun, că este capabil să poarte de grijă şi altcuiva în afară de el, îl va determina să fie mai conştiincios, să fie mai atent, mai serios şi mai implicat în sarcinile pe care şi le asumă. Toate acestea favorizează dezvoltarea stimei de sine, care ştim cu toţii cât de importantă este în atingerea ţelurilor pe care urmează să şi le propună în viaţă.

4. Îl responsabilizează. Dacă stabiliţi care sunt responsabilităţile pe care le are micuţul faţă de prietenul său necuvântător şi reuşeşte să le îndeplinească, sau măcar încearcă, acest lucru îl va ajuta să înveţe ce înseamnă să aibă grijă şi să îndeplinească anumite sarcini. Trebuie să înveţe de mic că nimic nu este gratuit şi că pentru orice plăcere, chiar şi pentru aceea de a avea un prieten, trebuie să facă ceva în schimb. Copilul va deveni conştient de rolul lui direct, de implicarea în starea de bine a animalului determinată de atenṭia şi satisfacerea nevoilor acestora.

5. Învaţă să îşi stăpânească pornirile. Acolo unde există un câine sau o pisică, se mai sparge o vază, se mai roade un pantof, se mai strică o jucărie preferată, ori, din joacă, animalul poate să reacţioneze mai puţin delicat, lăsând în urmă o zgârietură sau o muşcătură. În aceste situaţii, micuţul poate învăţa că trebuie să fie răbdător, să îşi stăpânească pornirile de a reacţiona violent. Practic, este un exerciţiu foarte bun pentru viaţă, când, nu de puţine ori, ceilalţi spun sau fac lucruri care ne deranjează, iar noi îi lăsăm în pace. Până la urmă, cel inteligent este cel care tace şi trece cu vederea.
6. Va înṭelege virtuṭile toleranṭei şi modul cum să apeleze la ea în momente tensionate. Din atitudinile lui faṭă de animal, copilul va observa că acṭiunile lui generează feedback-uri (tristeṭe, bucurie, durere, suferinṭă, agitaṭie, frică, agresivitate,etc.), ceea ce va extrapola şi utiliza în relaṭiile lui viitoare.

7. Dezvoltă empatia. Animalele sunt dependente de stăpâni. Deşi nu pot vorbi, accestea se comportă şi „cer” ceea ce au nevoie. Stând în preajma lor, cei mici îşi pot dezvolta inteligenta emoţională prin relaţia pe care o stabilesc cu necuvântătoarele, iar comunicarea între ei este nonverbală, emoţională. Copilul va fi atent la semnalele corporale, la mesajele animalului pentru a-i înṭelege intenṭiile, dar şi bucuria sau tristeṭea.

8. Copilul devine altruist. Când înţelege că este mai important să îi fie bine prietenului său, când renunţă la o jucărie pentru a-i cumpăra papagalului, ţestoasei sau purceluşului de Guineea, căţelului sau pisicuţei o jucărie, când alege să nu mai meargă la locul de joacă din mall pentru a merge în parc să plimbe căţelul şi când înţelege că nevoile altuia sunt mai importante decât ale sale, copilul va fi în stare să ajute pe cineva aflat la nevoie şi va şti că uneori trebuie să te sacrifici de dragul celor pe care îi iubeşti. Dezvoltarea compasiunii îl va conduce pe viitorul adult către o conduită socială adaptată. Copilul va înṭelege că, uneori, renuntarea nu este o „înfrângere”, ci o formă de generozitate.

9. Copilul va face mai multă mişcare. Cei mai mulţi copii preferă să petreacă timpul în faţa calculatorului sau al televizorului. Micuţii care au în casă un animal de care trebuie să aibă grijă, va petrece mult mai mult timp alături de acesta. Fie că îl hrăneşte, îi face curat sau pur şi simplu se joacă cu el, timpul petrecut în faţa televizorului sau pe jocuri va fi semnificativ redus. Dacă are un câine pe care trebuie să îl scoată afară va fi şi mai câştigat deoarece va face mişcarea în aer liber. În lipsa unui alt copil , animalul poate să-i fie tovarăş sau concurent în diverse activităṭi.

10. Ajută la vindecare.Studiile au demonstrat că, atunci când suntem bolnavi reuşim să ne vindecăm mai repede dacă avem lângă noi un animal de companie. Prin simpla prezenţă a lor, micile vietăţi ne readuc echilibrul şi starea de bine, liniştea de care avem cu toţii nevoie. Iar felinele sunt cele mai bune „doctorii” şi nu mai este niciun secret că torsul lor ţine stresul departe.

11. Va fi mai fericit.Este dovedit că atunci când mângâiem un animal, corpul nostru secretă endorfine care reduc starea de stres. Un copil care are acasă un animal, este mai fericit, nu se simte niciodată singur şi nu se pune problema de anxietate, depresie . El se va distra când animalul lui va învăṭa anumite deprinderi, va exersa alături de animal şi va percepe ca un succes orice joc sau activitate împreună.

12. Iar pentru părinţi, animalul, va fi un ajutor de nădejde în educarea micuţilor şi ne vor ajuta să fim mai relaxaţi şi mai liniştiţi.


Împreună la bine....                
               
      ...și la greu

Pentru ca totul să se termine cu un copil mereu fericit!

sâmbătă, 23 aprilie 2016

Recomandare de weekend plăcut!

NIMENI NU ȘTIE CE ESTE AUTISMUL! NIMENI! Dar hai să vedem cum funcționează!


Silent fall (1994) este un film care ne prezintă povestea unui băiețel autist ce este martor al uciderii părinților săi.

Un controversat terapeut încearcă să găsească probele din mintea copilului pentru a rezolva cazul.

Deși pare un film despre un copil autist, este un film despre oamenii din jurul copiilor autiști. Cu toate acestea, nu putem ignora nici ideea de a nu ne pierde nicicând speranța și susținerea pentru un astfel de copil, resursele lor interioare neașteptând altceva decât un pod pe care să urce pentru a ne arăta ceea ce pot.

 Veți descoperi o atfel de latură a relației terapeut copil ( de acceptare, înțelegere dar și iubire reciprocă).
Și, surprinzător, ideea terapeutului (oricărui terapeut care a lucrat cu copiii cu autism) despre copil că    „l-ar lua acasă” nu e chiar așa o utopie.



De cealaltă parte, vedem relația de acceptare, de iubire și susținere necondiționată
a unei surori față de fratele său autist, de apărare în fața nedreptăților comise până la
capăt, ceea ce face ca pentru ea capătul să nu mai fie suficient.

Neapărat trebuie de spus că acest film subliniază că abuzurile de orice natură duc la
traume pentru tot restul vieții.

joi, 21 aprilie 2016

Cadouri pentru cei mari și cei mici

O vază cu flori pentru mămici și suport pentru creioanele celor mici în trend cu sărbătorile pascale!



Mai multe articole, expoziție și vânzare, găsiți pe https://www.facebook.com/Creat-din-pasiune-1119934848046293/?ref=bookmarks!

miercuri, 20 aprilie 2016

Ce trebuie să învețe copilul la grădiniță?

Albinuța

Zum, zum, zum, albinuța mea,
Prin câmpii și prin răzoare,
Alergând din floare-n floare,
Zum, zum, zum, albinuța mea.

Zum, zum, zum, albinuța mea,                                      
Căutăm prin floricele,
Și-adunăm mierea din ele,
Zum, zum, zum, albinuța mea.

Zum, zum, zum, albinuța mea,
Ne-am întors cu toate-acasă,
Și-am adus mâncare aleasă,
Zum, zum, zum, albinuța mea.

Albinuța ta deja a făcut primii pașii spre grădiniță. Cu toate acestea, daca acomodarea s-a produs (mai ușor sau mai greu), nu trebuie să consideri că greul a trecut. Iată la ce trebuie să fii atent dacă a învățat copilul atunci când are o perioadă destul de lungă de când merge la grădiniță: 

1. Abilități sociale și emoționale
Pentru a fi un elev de succes la școală, dar și pentru a reuți în viață, copilul trebuie să aibă o dezvoltare socială și emoțională bogată. În ziua de astăzi, psihologii au observat că părinții pun mai multe accentul pe dezvoltarea fizică sau intelectuală a copilului, decât pe cea emoțională sau socială.
 Cu toate acestea, dezvoltarea emoțională stă la baza deprinderii competențelor sociale sau cognitive. Înainte de a intra la școală și a învăța bine sau a primi note bune, copilul trebuie să învețe:
  •  să-și exprime emoțiile sau sentimentele;
  •  să-și controleze impulsurile;
  • să știe să asculte;
  • să urmeze instrucțiuni simple;
  • să împartă jucării și lucruri etc.

O dezvoltare emoțională bogată contribuie la o viață socială activă a copilului. Până la dobândirea abilităților sociale, copilul trebuie să capete încredere în forțe proprii și să-și dezvolte stima de sine, să învețe să aibă răbdare și să coopereze cu ceilalți. Grădinița este mediul în care abilitățile sociale se conturează cel mai bine și se dezvoltă cel mai ușor, datorită interacțiunilor cu ceilalți copii și sprijinului educatoarei. Din interacțiunea cu ceilalți copii și din sfaturile pe care le primește de la educatoare, preșcolarul deprinde ușor o mulțime de bune maniere și reguli de bună purtare.

2. Abilități motorii
Grădinița este un mediu activ, în care abilitățile motrice (atât fine, cât și grosiere) se dezvoltă în mod firesc și interactiv. Activitățile fizice, orele de sport și de joacă ale copiilor la grădiniță contribuie la îmbunătățirea unor abilități motrice și la menținerea în formă a celor mici.
Copilul este stimulat și învață, în grădiniță:

  • să alerge;
  • să meargă în linie dreaptă;
  • să coboare scările;
  •  să arunce mingea;
  • să își atingă două degete între ele;
  •  să stea într-un picior mai mult de 5 secunde;
  • să bată din palme sau să aplaude;
  • să facă puzzle-uri simple;
  • să țină corect în mânuță creionul sau pixul;
  • să țină în mânuță foarfeca;
  • să închidă fermoarul;
  • să se îmbrace sau dezbrace singur;
  • să taie sau decupeze forme din hârtie etc.


3. Abilități cognitive sau intelectuale
Foarte multe studii au demonstrat că dezvoltarea cerebrală din primii ani de viață este esențială pentru maturitate. Creierul copilului se dezvoltă cel mai mult în primii ani de viață. Programa instructiv-educativă a oricărei grădinițe este concepută astfel încât să stimuleze dezvoltarea intelectuală și cognitivă. 
Din dezvoltarea cognitivă de la această vârstă fac parte abilități de bază precum:

  • găsirea unor soluții creative sau proprii la diferite probleme;
  • stimularea curiozității prin încurajarea experiențelor noi și a întrebărilor;
  • stimularea limbajului și a vorbirii pentru asocierea și descrierea obiectelor, sentimentelor etc.

  
4. Abilități de vorbire
Chiar dacă la momentul înscrierii la grădiniță, copilul tău vorbețte puțin, la sfârșitul anilor petrecuți în această instituție ar trebui să dobândească câteva achiziții importante de limbaj și comunicare:

  • rostirea completă a propriului nume și prenume;
  • memorarea și rostirea corectă a numelor celorlalți;
  •  enumerarea cifrelor;
  • formarea frazelor din 6-8 cuvinte;
  • abilitatea de a completa fraze sau propoziții din care lipsește un cuvânt;
  • învățarea vârstei și datei nașterii;
  • memorarea adresei etc.

Încurajați și acasă albinuțele harnice să învețe și să consolideze toate aceste aspecte pentru ca anii de grădiniță să aibă drept finalitate un început cu succes la școală!

https://www.youtube.com/watch?v=ftYVl4um41w


marți, 19 aprilie 2016

Când e pregătit copilul să meargă la grădiniță?

Fluturaș, nu mai ai aripioare

Nu mai ești fluturașul din soare, care zboară din floare în floare,
Fluturaș nu mai ai aripioare, domnul conte ți le-a retezat.

Fluturaș, când aveai aripioare, culegeai miere din floare în floare,
Dar acum nu mai ai aripioare, domnul conte ți le-a retezat.


Grădinița este prima formă de educație instituționalizată a copilului tău. Este locul unde va merge zi de zi să învețe ceva nou, este locul unde va deveni mai sociabil și marchează începutul educației formale. Totuși, înainte să începi să cauți o grădiniță bună, ar trebui să știi care sunt lucrurile pe care copilul tău trebuie să le știe înainte de a merge la grădiniță.

Fluturașul tău nu mai are aripioarele cu care l-ai ocrotit și încurajat până acum, el va învăța să își folosească piciorușele firave pentru a deveni independent. Iată ce trebuie să îl înveți pentru a face față cu succes grădiniței:

1. Copilul știe cine este?
Înainte de a merge la grădiniță, copilul tău trebuie să știe cine este. Și nu ne referim aici strict la numele său, ci la o serie de date cu ajutorul cărora să se poată identifica și, în cazuri de urgență, să poată fi pus în contact cu voi, părinții săi. Prin urmare, faceți tot ce este posibil pentru ca micuțul vostru să isi memoreze numele și prenumele, numele voastre (ale părinților), chiar și adresa și numărul de telefon, precum și numele grădiniței la care este înscris. După ce v-ați asigurat că a memorat toate aceste date, verificați zilnic la început, apoi de două ori pe săptămână, dacă le mai știe sau nu. La această vârstă este posibil ca fără repetiție să uite ce a învățat.

2. Copilul știe să mănânce singur?
Indiferent dacă micuțul tău va merge la o grădiniță de stat sau particulară și indiferent de numărul copiilor în grupa sa, înainte de a merge la grădiniță copilul tău trebuie să știe să mănânce singur. Nu este nevoie de prea mare eleganță, dar este esențial ca micuțul să știe că trebuie să se spele pe mâini înainte de masă, că are voie să mănânce numai mâncarea care îi este pusă în față, să nu ia din mâncarea celorlalți copii, să folosească lingura și furculița, să se șteargă la gură și pe mânuțe, să bea apă numai după ce a terminat de mâncat. De asemenea, trebuie să îți obișnuiești copilul să spună dacă ceva nu îi place sau nu mai poate mânca, dacă îi este sete sau, dacă nu s-a săturat, că mai dorește un supliment.

3. Copilul știe să ceară la toaletă?
În acest sens, este indicat să înveți copilul modul de folosire a toaletei: poziția în care trebuie să se așeze, folosirea hârtiei igienice, lăsarea vasului de toaletă curat (prin tragerea apei). De asemenea, trebuie să înveți copilul să se spele pe mâini de fiecare dată după ce merge la toaletă.

4. Copilul știe să se îmbrace singur?
Este bine ca înainte de a începe să meargă la grădiniță să îți înveți copilul să se îmbrace și să se dezbrace singur, să se încalțe și să se lege la șireturi. De asemenea, este bine să îl inveți să își recunoască îmbrăcămintea și încălțămintea, precum și celelalte obiecte personale pe care le ia cu el de acasă la grădiniță.

5. Copilul este sociabil?
 Indiferent de vârsta sa, copilul trebuie să știe că nu are voie să lovească, să muște, să scuipe sau să fie agresiv cu ceilalți copii. De asemenea, micuțul tău trebuie învătat să se joace frumos și să își împartă jucăriile cu ceilalți colegi. În ceea ce privește interacțiunea cu personalul didactic și auxiliar al grădiniței, copilul trebuie să știe să execute comenzi simple, să înțeleagă interdicțiile și îndrumările educatoarei, să asculte și să răspundă politicos acestora. În afară de toate acestea, trebuie să îți înveți copilul să îți povestească ce a făcut în cursul zilei (atât lucruri plăcute, cât și neplăcute) precum și faptul că nimeni nu are dreptul să îi ceară să păstreze un secret față de tine și să îl agreseze verbal sau fizic (să îl jignească, să ridice tonul la el, să îl bruscheze, să îl lovească sau să îi privească și/sau atingă părțile intime).





luni, 18 aprilie 2016

Părinți și copii, cu drag spre grădiniță

Grădinița de copii/ Plină e de jucării/ Păpușele, ursuleți/ Călușei și tot ce vreți./ 
Dimineața-n zori de zi/ Vezi mulțimea de copii/ Venind veseli, mulțumiți,/ Pentru lucru pregătiți!

                                       

Și copilul tău poate spune : Eu merg cu drag la grădiniță! E de datoria ta să îl ajuți să înțeleagă rolul acesteia. Iată cum poți face asta:
  • Seara, înainte de culcare, pregătiți împreună bagajul pentru ziua următoare și lăsați copilul să își aleagă singur hainele.
  • Dimineața, treziți copilul înainte de vreme pentru a vă pregăti în liniște. Dacă părinții sunt în criză de timp, copilul va fi și el agitat.
  • E bine să reamintiți mereu de ce e bine să meargă la grădiniță. Folosiți un ton entuziast, care să îl facă pe copil nerăbdător să ajungă la grădiniță. 
  • O dată ce ați ajuns, spuneți-i : „Uite ce loc frumos de joacă ai. Ai văzut câți copii așteaptă să se joace cu tine? Nu-i așa că doamna educatoare este drăguță și vă învață multe lucruri noi?”.
  • Fiți hotărât și nu vă lăsați pradă temerilor. „Oare nu-i prea mic pentru grădiniță? Îi va fi bine aici? Va fi tratat cum trebuie?”. Dacă cel mic vă simte nehotărârea, nici el nu se va simți în siguranță.
  • Despărțirea de copil trebuie să fie scurtă și lipsită de dramatism. Îmbrățișați-l ca de obicei. În nici un caz nu plecați pe furiș, deoarece se va simți abandonat în momentul în care va simți că ați plecat de lângă el. 
  • Nu vă întoarceți din drum, chiar dacă începe să plânge. Educatoarea, jucăriile, ceilalți copii vor fi suficienți pentru a trece peste acest moment. 
  • Explicați-i programul zilnic (mami sa tati îl duc dimineață la grădiniță, el se va juca cu copiii, va face activități, va mânca la amiază, apoi se va odihni cu prietenii lui; când se va trezi, va mai face o activitate și părinții îl vor lua acasă). 
  • Nu monopolizați discuțiile zilnice vorbind despre grădiniță. Întrebați-l atunci când îl luați de la grădiniță cum a fost în acea zi, dacă refuză să vă povestească, nu insistatți, așteptați ocazii următoare când va lua el inițiativa să vă povestească.
  • În săptămânile de acomodare, dați-i voie să își ia obiecte familiare de acasă; jucăria sau păturica preferată îi vor oferi siguranță; treptat, copilul va renunța singur la ele.
  • Puteți începe acomodarea la grădiniță doar cu jumătate de program, iar atunci când se va împrieteni cu ceilalți copii va cere singur să nu mai fie luat acasă.
Poezioara de la început poate fi rostită în drumul spre grădiniță, pentru a ajunge cu o stare de spirit bună, iar la grădiniță copiii să se simtă (ca mititeii din poză) albinuțe, fluturași, buburuze gata de lucru!

Plăcut și util ar fi să vă faceți timp seara, înainte de culcare să repetați poezia în timp ce colorați împreună o imagine cu grădiniță și prietenii de acolo, numindu-i pe fiecare:


duminică, 17 aprilie 2016

Povestea lui Dumnezeu

Al treilea episod din Povestea lui Dumnezeu

Morgan Freeman încearcă să înțeleagă modul în care credința ne-a influențat viețile, indiferent de religie.
Duminică, 17 aprilie, ora 21:00 la Nationnal Geographic!

http://natgeotv.com/ro/povestea-lui-dumnezeu-cu-morgan-freeman/clipuri/trailer-povestea-lui-dumnezeu

sâmbătă, 16 aprilie 2016

Ce-i făcut cu pasiune, la loc de cinste se pune!

Borcanele, sticlele, paharele, toate cutiile și cutiuțele erau supărate!

Noi ne-am încărcat cu răbdare (și am dat cu vopsea fiecare bucățică), ne-am cumpărat îndemânare (și nu ne-am supărat atunci când nu ne-a ieșit chiar drept), am ales să folosim tehnica șervețelului și am înveselit toate obiectele astea transparente până au devenit vaze, suporturi de lumânare, suporturi pentru creioane.
Așa arată ele acum:








Și ca să fie lucrarea completă, am început să și folosim ce am înfrumusețat:



Pentru a vedea albumele complete, vă invităm pe:


vineri, 15 aprilie 2016

Vorbind din nou despre Mara Prună

De la mămăruță, la geniu în muzică, la artist al cuvântului

http://www.2elefanti.ro/08-04-2015-debut-poetic-mara-pruna/

Abia aștept să văd ce surprize ne aduce viitorul acestei tinere uimitoare!

joi, 14 aprilie 2016

Povestea Pixului Magic

În fiecare seară, Zâna o vizitează pe Victorița pentru a-i povesti cum au fost copiii în fiecare zi. Zâna este bună și vrea să știe ce fac copiii pentru a-i putea ajuta zi de zi să devină și ei mai buni.
Într-o seară, Zâna a întrebat ca de obicei:
-Victorița, ce au făcut astăzi copiii?
-Copiii astăzi au fost tare cuminți. Au făcut puzzle-uri, s-au uitat la poze, au numărat, au citit, au pictat, au lipit...dar...copiii nu s-au descurcat prea bine la fișe. Ei își doreau se scrie, dar mereu îmi spuneau „Nu pot, te rog ajută-mă!”. Și atunci am văzut eu că acești copiii nu știu să țină creionul bine în mână și că mânuța lor tremură de emoții de fiecare dată când trebuie să scrie.
Zâna a stat, s-a gândit, și apoi a spus:
-Îți dăruiesc acest Pix Magic, care îi va ajuta pe copiii să scape de emoții, tu să dai pixul celor cuminți să scrie cu el și să le spui așa: „Când scriem cu acest pix, trei degete muncesc și două se odihnesc”. Și ai să vezi că ei vor învăța să țină corect pixul în mână și vor scrie mai ușor și cu mai mult spor.

Dragii mei, când veți primi Pixul Magic, să faceți împreună cu Victorița o  listă despre ce lucruri bune vreți să îi povestească Zânei despre voi!

miercuri, 13 aprilie 2016

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris

O ÎNTÂMPLARE CIUDATĂ CU UN CÂINE LA MIEZUL NOPȚII

MARK HADDON
Mark Haddon este scriitor, grafician și ziarist, a scris 15 cărți pentru copii și a câștigat 2 premii BAFTA. Locuiește în Oxford.

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții este un roman uimitor – haios și trist deopotrivă, pe care nu-l mai lași din mână.

Christopher, un băiat de 15 ani, suferă de sindromul Asperger, o formă de autism. Are o memorie fotografică. Înțelege matematica. Înțelege știința. Ceea ce nu poate înțelege el, sunt oamenii. Iată câteva dintre ideile lui Christopher, care ne fac să îi înțelegem mai bine pe cei speciali:

„Toții ceilalți copii de la școala mea sunt proști. Numai că eu nu trebuie să-i fac proști, chiar dacă așa sunt. Trebuie să spun că au dificultăți de învățare sau că au nevoi speciale. Dar asra e o prostie, fiindcă toată lumea are dificultăți de învățare, căci să înveți franceza  sau să înțelegi relativitatea este dificil, și de asemenea toată lumea are nevoi speciale, ca tata, care trebuie să aibă mereu la el cutiuța cu tablete de îndulcitor artificial pe care le pune în cafea ca să nu se îngrașe, sau doamna Peters, care poartă un aparat auditiv de culoare bej, ori Shioban, care are niște ochelari cu lentile atât de groase încât, dacă-i pui la ochi, te doare capul, și nici unul dintre acești oameni nu e la „Nevoi Speciale”, chiar dacă au nevoi speciale.”

„Iată câteva dintre problemele mele de comportament:
  1. Nu vorbesc cu oamenii vreme îndelungată.
  2. Nu mănânc și nu beau nimic vreme îndelungată.
  3. Nu-mi place să fiu atins.
  4. Țip când sunt supărat sau derutat.
  5. Nu-mi place să fiu cu alți oameni în spații foarte strâmte.
  6. Trântesc lucruri când sunt supărat sau confuz.
  7. Gem.
  8. Nu-mi plac lucrurile galbene sau maro și refuz să ating lucrurile galbene sau maro.
  9. Refuz să folosesc periuța de dinți dacă a atins-o altcineva.
  10. Nu mănânc mâncarea dacă diferitele  tipuri de alimente se ating între ele.
  11. Nu observ că oamenii sunt supărați pe mine.
  12. Nu zâmbesc.
  13. Spun lucruri pe care alții le consideră grosolănii.
  14. Fac prostii.
  15. Îi lovesc pe oameni.
  16. Urăsc Franța.
  17. Conduc mașina mamei.
  18. Mă supăr când cineva mută mobila.”  (pentru a afla cum explică Chirstopher toate aceste probleme de comportament, va trebui să citiți cartea)

„Iar uneori, când mor oamenii, așa cum a murit mama, oamenii spun: „Ce-ai vrea să îi spui mamei tale, dacă ar fi aici?” sau „Ce-ar crede mama ta despre asta?”, ceea ce e o prostie, fiindcă mama e moartă și nu poți să le spui nimic unor oameni morți, iar morții nu gândesc.”

„ Și asta m-a făcut să mă gândesc că pe planetă trebuie să fie milioane de kilometri de linii de cale ferată și toate trec pe lângă case, drumuri, râuri și câmpuri, și asta m-a făcut să mă gândesc ce mulți oameni trebuie să fie pe lumea asta și toți au case și drumuri pe care să se deplseze, și mașini, și animale de companie și haine și toți mănâncă și se duc la culcare și fiecare are câte un nume, așa că și acest lucru m-a făcut să mă doară capul, așa că am închis din nou ochii și am început să număr și să gem.”



 

luni, 11 aprilie 2016

Gândindu-ne altfel la stereotipii

Am văzut poza asta (care zice așa: NU TREBUIE SĂ AIBĂ SENS PENTRU TINE, RESPECTĂ FAPTUL CĂ ARE SENS PENTRU EI) destul de des în ultima vreme „pe net”.

Am rezonat cu citatul, dar am mers și mai departe: dacă ar fi fost vorba despre o poză ca asta, în care  24.189 de mașinuțe au însumat un șir de 1,91 km lungime care s-a întins atât în interiorul unui muzeu, cât și în exteriorul acestuia, discuția s-ar purta altfel? Cu siguranță că da. Mai ales dacă vă spun că acest șir a fost realizat din mașinuțe donate de copii în scop caritabil. Dar, din nou, să punem problema altfel: dacă cei de la muzeu au făcut ce le place, au reușit și să convingă copiii să doneze și la rândul lor au donat banii în scop caritabil, copilul cu autism de ce să nu aibă dreptul să facă ceea ce îi place și are sens pentru el? În aceeași ordine de idei: care dintre noi nu are o pasiune (dusă de multe ori spre viciu)?? Câți dintre noi îndrăznim să răspundem sincer la această întrebare...și discuția poate continua...făcând referire la stereotipiile noastre, adulții (sănătoși și tipici, așa cum ne place să ne credem).



Închei cu o dilemă sau cu o provocare: putem/ e etic/ vrem să folosim pasiunile lor pentru a crea un pod (și cei care au citit prima postare de pe acest blog știu exact la ce mă refer) de la noi la copilul cu autism?


Putem să vorbim doar despre acest RESPECT pe care îl merităm fiecare dintre noi doar datorită faptului că suntem ființe umane??

Aduc aminte ce spunea psihologul adlerian Wess Wingett Trebuie să nu ne mai comportăm cu copiii ca și cum ne-ar fi inferiori, toți suntem egali (indiferent de vârstă, gen, culoarea părului etc.)! De asemenea, trebuie să ne acceptăm ca ființe umane imperfecte, dar  trebuie să ne ajutăm reciproc să ne mișcăm de la minusuri la plusuri și în drumul nostru să construim inima copilului descurajat!

duminică, 10 aprilie 2016

Povestea lui Dumnezeu

Povestea lui Dumnezeu merge mai departe


Morgan Freeman ne invită să pornim într-o călătorie în jurul lumii pentru a explora diferite culturi și religii în încercarea de a descoperi răspunsurile la toate marile întrebări despre sensul vieții, despre Dumnezeu.

În episodul de astăzi ne vorbește despre cataclisme violente și judecăți neînduplecate  care frământă imaginația populară și umplu paginile cărților sfinte. Suntem extrem de preocupați de felul în care lumea noastră se va sfârși. Morgan Freeman examinează trecutul și viitorul pentru a descoperi ce preziceri aduc diferitele tradiții religioase despre Sfârșitul Lumii. Sintetizând date din istorie, arheologie, psihologie, teologie, știință și experiență personală, Freeman caută să afle mai multe despre credințele noastre comune. Ceea ce descoperă adaugă un nou înțeles termenului ”apocalipsă”.

Geniile trăiesc printre noi, e de datoria noastră să le găsim și încurajăm!

De la a cânta Mămăruță la a (compune și ) cânta Sweet Dreams pentru Mara Prună a fost un pas uriaș, dar ea este dovada vie că se poate. Un copil diagnosticat cu autism, sprinjint și încurajat de părințiii care i-au găsit sclipirea din interior, a devenit astăzi un simbol al ideii că dacă nu renunți, nu doar că te vei accepta așa cum ești, ci vei putea fi și fericit.


Mara Prună ar trebui să fie ambasadorul tuturor copiilor speciali care merită să li se descopere resursele interioare (și pe care societatea îi limitează pentru a se încadra în limitele dictate fără sens)!

vineri, 8 aprilie 2016

Recomandare de weekend plăcut

Copilul autist din prezent este adultul autist din viitor

Un film pentru cei curajoși, care au răbdare pâna la final pentru a găsi niște răspunsuri, sau măcar pentru a-și pune niște semne de întrebare.

Viața văzută de un adolescent diagnosticat cu sindromul Asperger, scurgerea timpului din prisma sa, viziunea familiei asupra zilelelor alături de un membru special, tragerea unui semnal de alarmă pentru membrii societății care interacționează cu acești oameni deosebiți.



Un film cu două finaluri...unul fericit și unul neașteptat (dar într-o lume în care toți ne dorim să fim unici și deosebiți, cine poate spune că neașteptatul nu este fericit?)!

Vizionare plăcută!

joi, 7 aprilie 2016

Poveste despre un copil cuminte

Poveste despre un copil cuminte

O zi la grădiniță! Încă o zi la grădiniță. Deschise ochii și știa că nu o așteaptă altceva decât încă o zi la grădiniță.
Cireșica s-a trezit de dimineață, după ce mami a mângâiat-o și i-a spus frumos: „Cireșica, e timpul să te trezești”, după ce surioara ei a sărit ca un pui de cangur pe patul ei și i-a spus „Hai Cireșica, încă o zi în care o să punem pielea pe băț  tuturor copiilor a început! La atac!”, după ce tata a decretat „Cine nu e gata în 10 minute merge pe jos astăzi!”... Toate ca toate, dar ea nu va merge pe jos tocmai până la grădiniță. Poate să renunțe la enervantul și inutilul „spălat pe dințișori”, poate să sară peste „ouțul bun, bun” ...ar putea să meargă chiar în pijamale, și da, să renunțe la rochița roz...dar sigur nu poate merge pe jos la grădiniță! Dar mămica atoateștiutoare era la pândă și o dată ce Cireșica se ridică din pat hotărâtă să sară direct în mașină la tati să pornească spre grădiniță, ea întoarse frumos blânda copilă din drumul ei anevoios și o lăudă îndeaproape pentru fiecare dintre micile succese: spălatul dințișorilor, mâncatul ouțului, îmbrăcatul rochiței. Mica prințesă războinică primise un sărut pe frunte de la mami și porni într-o nouă aventură.
În drumul scurt spre școală, la fiecare oprire la semafor, îi răsunau în minte vorbele mamei care însoțiseră pupicul de plecare „Te rog să fii cuminte, bună cu copiii și doamna!”. O blestemase? Da, da o blestemase! Mami nu știe că la 5 ani nu se poate să fii cuminte la grădiniță? Bună cu copiii și doamna? Cum să fii cuminte când te aștepta o cameră plină cu jucării, cântecele și povești pe care poți să te prostești, copii cu care să chicotești, doamna pe care trebuie să o ataci de fiecare dată când te pune să mai faci o fișă? Deși era pregătită să îi povestească tatălui toate cele visate peste noapte (adică toate minciunelele care îi treceau prin cap pentru a vedea cum va alinta tati fetița când va auzi că a visat azi noapte că era bolnavă sau cum se va oferi tati să doarmă diseară cu ea când va auzi că azi noapte a visat că un monstru ieșea din dulap și făcea „cucu-bau”)...avea un nod în gât. Cu cât se apropiau mai tare de grădiniță, își pregătea sceneta de plâns: va bate din picioare, va plânge și țipa, va spune „vreau la mami, nu vreau la doamna, nu vreau să colorez, mă doare gâtul, vreau la mami”. Știa că nu va fi luată de la grădiniță, dar tati îi va promite măcar o ciocolățică dacă e azi cuminte. Dar când trece pragul grădiniței spune : „Mersi că m-ai așteptat tati, astăzi sunt fetiță cuminte, cum a spus mami. O zi bună, te iubesc!”. Tatălui nu îi venea să creadă cele auzite, se aștepta la „circul” obișnuit, ba chiar avea o bombonică în buzunar numai ca minunata lui prințesă să rămână la grădiniță. Îi dădu și el obișnuitul sărut pe frunte și îi promise că după-amiază va fi printre primii părinți ajunși la grădiniță.
Fetița intră în grupă salutând voioasă, în ciuda gândurilor de atac asupra educatoarei. Înghiți în sec gândindu-se la ce bine i-ar fi fost să se mâțâie puțin și să spună „Nici azi nu fac nici o fișă, nu cânt nici un cântecel și dacă găsesc jocul de lego îl scap exact sub picioarele tale!”, dar pe gură ieși în schimb „Bună dimineața” și se așeză la locul ei obișnuit.
În timp ce mintea i se ducea la cum ar putea să scoată CD-ul să vadă ce scrie pe el, să pună altul cu muzică un pic mai veselă, se trezi cântând și dansând lângă ceilalți copii „Un elefant, se legăna, pe o pânză de păianjen...”. Nu era chiar așa de rău, dar parcă totuși, ar vrea să știe ce scrie pe CD. În timp ce se gândea la jocul acela minunat de lego, își dorea tare mult să construiască o mașină de salvare cu care să meargă la toate jucăriile bolnave din grădiniță să le vindece, se găsi scriind o fișă cu liniuțe oblice, liniuțe verticale, liniuțe orizontale. Era chiar interesant cum putea alege ea în ce parte să ducă creionul și să hotărască dacă liniuța va fi dreaptă, va dormi sau va fi doar puțin înclinată. Dar totuși...ce frumos ar fi fost dacă azi ar fi putut fi croitor și ar fi putut face o hăinuță nouă păpușii care plânge în colțul clasei. Și dintr-o dată, ea, Cireșica, maestră la aruncat acuarelele pe jos, se trezi pictând o minunăție de curcubeu...și după asta spunând cu copiii si cu doamna o poezie despre cum apare el pe cer după ploaie. Era incredibil câte putea face dacă era cuminte. Nu crezuse că poate fi chiar așa interesant. Nu putea uita însă de toate jucăriile care rămân neconsultate dacă ea, doctorița Cireșica își abandonează adevăratul serviciu pentru a se prosti cu copiii de grădiniță. Va  suferi Martinel dacă nu merge să îi ia glicemia după ce a mâncat atâta miere, va suferi bebelușul dacă nu îi duce siropul pentru gât, o vor durea dinții pe veveriță dacă nu i-i repară după ce a mâncat atâtea alune.
Între toate gândurile astea amețitoare, se găsi deja schimbată în pijama, pusă în pătuț. Acum, când era ora vizitelor, când o așteptau toți pacienții să le facă ințecțiile, ea era o puturoasă și trebuia să doarmă. Dar azi era cuminte, o blestemase mami și nu avea încotro. Închise ochișorii și începu să spună „Îngerașul” pentru toți bolnavii din salon care o așteptau. Doamna educatoare era și mai intrigată decât tatăl de dimineață, îi venea chiar să o facă pe-a detectivul, se duse la Cireșica și verifica dacă nu avea febră, dacă se simțea bine și se simți uimită de copilul care în doi ani nu dormise niciodată la amiază, se uită la somnul adânc al fetei și răsuflă ușurată că acest copil află în sfârșit ce înseamnă somnul dulce de amiază. Dar nu știa că ce părea a fi un triumf pentru societate, o aliniere a unui copil la regulile grupului, era o pierdere pentru Cireșica, care ar fi putut în tot acest timp să salveze viețile tuturor jucăriilor de pluș bolnave din grădiniță.
După minunatul somn de amiază, Cireșica se trezi parcă alt copil. Se așezase la măsuță cu ceilalți copii, luă gustarea și spuse „Mulțumesc” (infirmiera era deja al treilea om pe ziua de azi pe care îl șoca Cireșica cu schimbarea ei bruscă de atitudine, biata femeie fiind obișnuită ca în fiecare zi, fetița, înainte să își muște din gustare, să o muște pe ea de mână, apoi să plângă,  să țipe cât e de oribilă mâncarea și în cele din urmă să o scuipe unde apucă). Și copiii din grupă observaseră că ceva se întâmplase. Cireșica nu trase pe nimeni de păr, nu luase de la nici un copil jucăriile, nu împinse pe nimeni și mai ales nu țipase deloc.
Cu toate acestea, în liniștea cântecelelor de primăvară, deși ai fi crezut că liniștea e egală cu fericirea tuturor, lucrurile nu stăteau chiar așa. Din contră, tristețea din ochii Cireșicăi parcă îi lovise pe toți copiii și mai ales păpușile plângeau netratate. Tatăl venise după fetiță, era deja sigur că toți pacienții vor rămâne netratați astăzi.
Drumul spre casă fusese la fel de plăcut ca și dimineață, Cireșica ajunse acasă și parcă îi venea să îi spună mamei cât rău a făcut prin blestemul de dimineață. Nu putu. A vrut să îi spună măcar că astăzi a fost cuminte. Nici măcar asta nu putu. Întâmpinată cu sărutări pe frunte de către mamă, cu urale din partea surorii mai mari, Cireșica avea acum voie să facă ce vroia. După amiaza era a ei. Dar nu putu.
Cum să se joace acum cu păpușile ei de acasă, să le trateze, dacă ea astăzi la serviciul ei, grădinița, nu a putut să le facă analizele (să coloreze apa cu acuarele și să o pună în eprubetă), să studieze ce pastile și siropuri să le pregătească (să testeze ceaiul și gustările pe care ea nu le vrea pe păpușile bolnave și pe colegii mai docili), să se pregătească pentru operațiile complicate (să ia foarfeca, ascuțitoarea, telecomanda, CD-urile, cariocile cele bune de la doamna și să taie, să mâzgâlească toate păpușile care erau mai urâte, mai vechi și mai suferinde). Cum? Când ea a trebuit astăzi să facă liniuțe, să cânte, să picteze.
Și atunci se hotărî să lase să moară toți pacienții și ea să facă ceea ce a învățat astăzi. Găsi o foaie și începu să scrie și să spună în șoaptă „Sus, jos, sus, jos”. Mama, care știuse că sfatul ei blând din fiecare dimineață de până atunci ajunse în sufletul Cireșicăi, se hotărî să stingă tristețea din ochii ei și să aprindă flacăra din inima sa. Se așeză lângă Cireșica și îi spuse „Draga mea, pacienții tăi nu sunt supărați pe tine. Ei sunt mândri că ai început să pui temelii la marele medic care vei fi într-o bună zi: astăzi cu liniuțe, apoi cu atenție la școală, cu interes și dragoste pentru meserie vei ajunge să vindeci oameni. În fiecare zi, la serviciul tău, vei face ceea ce ți se spune pentru a-ți îndeplini visul. Piesele de lego, CD-urile, ascuțitoarea, puzzle-urile, cuburile, toate sunt instrumentele tale de muncă și te ajută să deschizi mintea asta frumoasă care vrea să vindece toți bolnavii din lume, dar dacă vei avea răbdarea și dragostea pentru ceea ce te învață doamna să faci, vei face în fiecare zi câte un pas mic spre doamna doctor Cireșica.”

Ochii mamei și ai Cireșicăi se umeziră și din acea zi nu mai fu nevoie ca dimineața să i se spună „Te rog să fii cuminte”. Deși mama știa că Cireșica pierduse puritatea și curiozitatea primei copilării, era cu sufletul împăcat că sămânța unui  viitor plin de dragoste pentru salvat vieți se plantase. Cântecelele de primăvară deveniseră preferatele Cireșicăi și pe acordurile lor fine își scrise cu pași mărunți, dar repezi, povestea unui medic strălucit. 

miercuri, 6 aprilie 2016

Poveste despre un om mare obraznic


            Trecuse mult timp de când era om mare. Toată viața își dorise să fie om mare, să nu mai trebuiască să facă ce zice mama, să nu se mai trezească dimineața să meargă la școală, să îi arate mamei că nu avea dreptate când spunea „Emile, o să vezi, când vei fi mare îți va fi dor de copilărie”, să aibă o meserie în care să facă doar ceea ce îi place de dimineață până seara.
Acum era om mare de multă vreme, nu se mai trezea dimineața să meargă la școală, avea o meserie în care făcea ceea ce îi place...nu știa dacă îi este dor sau nu de copilărie. Poate i-ar fi fost, dacă ar fi fost un copil vesel, iubit, fără griji, care să se bucure de soarele de vară, de jocul cu mingea, de-a v-ați ascunselea, de cadourile de Crăciun. Dacă ar fost să mai aibă odată, dar o astfel de copilărie, și-ar fi dorit. Altfel nu, nu îi era dor de copilărie.
            El a fost mereu un copil cuminte. A mers la școală deși nu îi plăcea, a avut câțiva prieteni deși nu era sociabil, a așteptat să crească mare pentru fi liber. Și acum era liber. Primii cinci ani a fost avocat, iar de peste zece ani era judecător, simțea că aduce o fărâmă de dreptate pe pământ. Avea o soție iubitoare și doi copii blânzi și la fel de cuminți ca și el în timpul copilăriei. Era mândru că putea să le facă copiilor o viață așa cum credea că și el meritase. Avea o viață fericită: era un soț atent, un tată bun, un judecător corect.
            Zilele deveneau din ce în ce mai obositoare, dar în aceeași măsură și mai fericite și mai mulțumitoare. Pleca la judecătorie în funcție de cum erau programate procesele, uneori se gândea la anii pe care îi decreta după gratii pentru atâția oameni și apoi își spunea cât de corect este să plătești pentru nedreptățile pe care le faci în viață. Îi plăcea să audieze martori, să studieze dosarele, să dea sentințe. Dar munca era din ce în ce mai multă, dosarele mereu mai grele, timpul parcă era mereu mai puțin. Aștepta să ajungă acasă, să își ajute soția la treburile casnice, să gătească împreună, să își planifice vacanțele. Dar uneori se simțea depășit de aceleași drumuri zilnice, de aceleași discuții despre nimicuri, de aceleași supărări fără motiv, se gândea cum trec zilele ca un fir de ață care coase o haină. Adora să se joace cu copiii săi, să le vadă bucuria în ochi de fiecare dată când îi învăța ceva nou, să îi audă alergând și cântând prin casă, să le citească seara povești despre o lume mai bună și să îi vadă cum adorm mângâindu-le mânuțele gingașe. Dar își aducea aminte de liniștea dimineților însorite, de nopțile pierdute citind, se gândea uneori de ce trebuie să îi doară burta pe copii, de ce nu vor să mănânce legume dacă acestea sunt sănătoase, la ce le folosește să plângă dacă nu îi doare nimic.
            Emil, deși nu mai este copil, încă este cuminte. Este și liber. Lui îi este dor de ceva... nu de copilărie. Îi este dor de ce ar putea să aibă.
            Astăzi nu își mai dorește să fie cuminte...și nici liber. Astăzi, în loc să meargă la judecătorie, Emil a plecat în parc. Și-a luat o carte, s-a întins pe iarbă și nu a ridicat ochii din ea până ce soarele nu a început să îl dezmierde. Apoi a luat un pix și a scris o poezie...o declarație de dragoste pentru soția lui. S-a urcat în mașină și a plecat la mare. În drum, a ascultat la radio chitara povestindu-i despre zile rele, zile bune, zile fericite. Pe plajă, s-a jucat cu mingea cu niște copii, iar aceștia au devenit prietenii lui. A privit cum soarele se ascunde în mare, a ascultat cum valurile se lovesc de mal, a închis ochii și și-a imaginat că e singur pe lume. A luat cadouri pentru copiii lui câteva scoici, nisip și apă din mare- să le ducă bucăți de fericire și lor. Și-a petrecut seara în fotoliu, gândindu-se la cât de aproape e fericirea în fiecare zi. Tot ceea ce a trebuit să facă a fost să fie o zi obraznic. Astăzi  Emil a fost obraznic.
            În ziua următoare, Emil a simțit la judecătorie că timpul e mai mult, că dosarele sunt mai ușoare. Acasă i s-au părut discuțiile mai intersante, a schimbat gătitul zilnic cu plantatul unor flori în grădină, a pregătit împreună cu soția sa un cântecel surpriză pentru copii...aceștia au fost atât de încântați încât nici o durere de burtă nu le-a deranjat fericirea, ba chiar și legumele de la cină au fost foarte delicioase.

            Uneori, de copilărie poate să îți fie dor chiar dacă ea nu a fost așa cum ți-ai fi dorit...uneori, copilăria poate să fie și când ești om mare. Prietenii pot fi și de la mare, nu trebuie să îi ai de o viață. Cadourile pot fi bucăți din fericirea ta, nu doar de Crăciun. Jocul cu mingea și cel de-a v-ați ascunselea pot fi mai frumoase când le joci cu cei dragi și nu cu colegii de la școală. Și școala  și serviciul pot fi mai frumoase atunci când te duc spre drumul pe care ți-l dorești și nu e doar locul unde mergi dimineața. Drumul pe care ți-l dorești e împlinit atunci când știi că ești fericit în fiecare zi chiar dacă ești mare, chiar dacă ești mic, atunci când știi că ești fericit în fiecare zi, chiar dacă ești cuminte, chiar dacă ești obraznic. 

marți, 5 aprilie 2016

În imaginea copilului despre sine se reflectă și imaginea mea despre mine

LISTĂ LEGATĂ DE RESPECTUL DE SINE. CÂTE DINTRE URMĂTOARELE LUCRURI LE FACEȚI ÎN MOD REGULAT?

·        Πi spuneți copilului că îl placeți „pentru că...” și îi spuneți „te iubesc”?
·         Ascultați cu atenție ori de câte ori copilul vrea să vă vorbească/să vă comunice ceva?
·         Dovediți că sunteți fascinat de abilitățile copilului și de modul în care acesta evoluează?
·         Îi spuneți copilului că aveți grijă de el până în momentul în care va fi capabil să devină independent, fără a pune condiții?
·         Aveți în mod efectiv în vedere perioade de timp pe care să le petreceți cu copilul dvs.?
·         Planificați vacanțe și activități pentru timpul liber care să satisfacă nevoile întregii familii?
·         Îl invățați pe copil tot ceea ce trebuie să știe, astfel încât să devină un adult independent?
·         Îi solicitați copilului ajutorul în diverse situații?
·         Lăudați, respectiv recompensați copilul atât pentru micile, cât și pentru marile succese?
·         Cereți și țineți cont de părerea copilului și manifestați respect pentru puncte de vedere care diferă de ale dvs.?
·         Ascultați și sprijiniți copilul în momente dificile și dureroase?
·         Vă retrageți și lăsați copilul să își asume riscuri și să facă greșeli?

·         Spuneți „îmi pare rău” și „nu știu” în loc să dați impresia că dețineți răspunsul la orice întrebare?

SFATURI CARE VĂ AJUTĂ SĂ ÎMBUNĂTĂȚIȚI IMAGINEA PE CARE O ARE COPILUL DESPRE SINE (ASTFEL SE VA ÎMBUNĂTĂȚI ȘI IMAGINEA PE CARE DVS. O AVEȚI DESPRE SINE)

  • Fiți pozitiv. Spuneți-i că îi apreciați eforturile.
  • Îndemnați-l să creadă în propriile abilități. Aminiți-i de lucrurile care îi reușesc.
  • Discutați în mod deschis despre calitățile copilului dvs.
  • Cereți-i copilului să povestească cel mai plăcut lucru care i s-a întâmplat în ziua respectivă.
  • Întrebați-l care este lucrul pe care „îl așteaptă cu nerăbdare ” să i se întâmple a doua zi.
  • Lăudați copilul în momentul în care a făcut un lucru care v-a plăcut. Specificați ce anume credeți că a făcut bine.
  • Amintiți-i copilului de un succes pe care l-a obținut  în ciuda faptului că a trebuit să facă față unei serii întregi de dificultăți. Această abordare îl face să înțeleagă că insuccesele pot fi bine-venite.
                                                         NU UITAȚI!
                                             Îndemnați copilul să gândească pozitiv.
                                   Succesul vine dacă-ți spui că poți, nu că nu poți.
                                          Greșelile reprezintă ocazii de a învăța.
                            Dacă nu reușiți ceva din prima, încercați într-un alt mod.

luni, 4 aprilie 2016

Culorile pleacă în vacanță

Culorile pleacă în vacanță

Zi de vară până seară, patru dintre copiii familiei Culori s-au hotărât să plece în vacanță. Au obosit să stea în penar, să fie folosiți doar când vor copiii, să picteze la nimereală ce vor ei. Au plecat în vacanță, să înveselească lumea așa cum știu ei mai bine.

ALBASTRU a plecat la mare. Ce pot eu să colorez aici? Pot să colorez marea. Pot să colorez și cerul. Oare ce ar mai putea fi albastru? Ochii fetițelor sunt albaștri. Dar costumele lor de baie? Nu...costumele lor de baie cred că ar fi mai bine să i le las frățiorului meu Roz. Eu o să fac slipii băiețeilor. A, da! Și balena e albastră! Ce peisaj frumos am făcut. Cum e la mare? Ce bine și relaxant e în vacanță la mare. Dar dacă aș fi fost în vacanță la ski ce aș fi putut  eu ALBASTRU să colorez?

VERDE s-a hotărât să plece în vacanță la munte. Departe de căldura  tropicală a soarelui, la munte va avea parte de aer proaspăt. Acest aer proaspăt se datorează verdeții naturii. Aici pot colora munții. Ce munți verzi și frumoși! Mai pot face și coroanele bogate ale copacilor. Dar podul? Nu, podul îl va face fratele meu Maro. Dar râul? Nu, atunci când Albastru va veni în vacanță va face râul. Dar dacă aș fi fost în vacanță la herghelie, ce aș fi putut eu VERDE să colorez?

ROȘU  a spus tare și răspicat: eu plec în livadă! Voi colora și voi mânca cele mai bune fructe. Să începem cu mărul! Și celor două cireșe le stă foarte bine roșii. Căpșunica se va înveseli când va fi gata colorată. Ei, dar și felia de pepene e tare coaptă și zemoasă. Portcocala? Nu, nici gând, portocala o va face fratele meu Portocaliu. Dar dacă aș fi fost în vacanță în grădină ce legume aș fi putut eu ROȘU colora?

GALBEN a spus: pentru mine orice ieșire în parc e o vacanță. Și dacă nimeresc toamna, e și mai bine. Toate frunzele le voi colora pe gustul meu. Și astfel toate frunzele de toamnă au devenit galbene. O, dar și aminitirile acelea de razele acelea din nor pot fi galbene. Și mai ce? Și părul copiilor e tot galben. Ariciul nu are blana galbenă. Țepii lui vor fi colorați de fratele meu gri. Dar dacă aș fi fost în vacanță în parc ce aș fi putut eu GALBEN să colorez?

Sfat: listați desenele pe foi separate, încurajați copilul să intre în pielea culorilor pe rând și să răspundă el la întrebări. Colorați pe fiecare desen doar elementele indicate cu culoarea indicată, astfel se va realiza o sortare pe culori clar delimitată. Distracție plăcută la colorat, aștept să văd rezultatele!

duminică, 3 aprilie 2016

MĂMĂRUȚĂ

MĂMĂRUȚĂ
Mămăruță Ruță, cât ești de drăguță,
Cât de bine îți vine, rochița cu buline!
Într-o dimineață, te-am prins cum pe față
Ușor m-ai sărutat și m-ai mângâiat!

Apoi ți-ai luat zborul
Te-ai dus la plimbare
Pe-o rază de soare
Ce zâmbeam, bine-mi pare!

                                                     Mă întreb:
                                                     Ai văzut tu oare în plimbările tale
                                                     Pe raze de soare ce zâmbesc îmbietoare?
                                                     Ai văzut îngeri mii ce au grijă de copii
                                                     Și ruga le-o poartă în slavă la Tatăl?
                                                     Ai văzut îngeri albi ce pe aripi poartă rugi de copii
                                                     Pe care tatăl le-așteaptă?

                                                    Mămăruță Ruță cât ești de drăguță,
                                                    Cât de bine îți vine rochița cu buline!
                                                    Într-o dimineață, m-ai sărutat pe față,
                            Și-apoi mi-am amintit că Domnul bun așteaptă ruga să-mi primească.